Menu
Základní škola Dřevohostice

Dřevohostice

Vítejte na našich nových webových stránkách!

Tříkrálová sbírka

My tři králové jdeme k vám... "Když se pak narodil Ježíš v Betlémě Judově za dnů Heródesa krále, aj, mudrci od východu slunce vypravili se do Jeruzaléma..." informoval evangelista Matouš o pozoruhodné události, na jejímž počátku stálo světlo betlémské hvězdy. Jak se legenda šířila mezi lidmi, z mudrců se stali králové, pak je kdosi neznámý spočítal, dokonce pojmenoval Kašpar, Melichar a Baltazar a při tom již zůstalo. Tříkrálové koledování má v našich zemích dlouhou tradici, která je v současnosti už pevně spojena s Tříkrálovou sbírkou, největší dobrovolnickou charitativní akcí, jejíž výtěžek je určen na přímou pomoc potřebným lidem v tísni a nouzi. Tradičně se dobrovolné sbírky účastní naši školáci, které doprovází dospělí, a tak můžeme poděkovat paním Aleně Cedidlové, Anně Josiekové, Anně Kuželové, Marii Pechové a Ludmile Večeřové a králům Monice Albertové, Martinu Bednaříkovi, Tereza Caletkové, Nikol a Patrikovi Josiekovým, Danu Mikeškovi, Karolínám Kovaříkové a Kroulíkové, Barboře Pročkové, Filipovi Procházkovi, Julii Roubalíkové, Veronice Slezákové, Lucii Tellingerové, Kláře Vašinové a Elišce Zavadilové, kteří 6. ledna vyrazili do dřevohostických ulic. Bibličtí panovníci zpočátku nebrali svou úlohu příliš vážně. Šklebili se, když jim paní Zehnálková a Kroutilová obětavě natahovaly roucha a mazaly tváře černidlem, lítali po radnici v širokých pláštích a hráli si na Batmana. Když však na náměstí spustila trubka pana Kvasnici koledu "My tři králové...", vzedmula se v nich vlna odpovědnosti a důstojné trojice s doprovodem vyrazily se zpěvem na obchůzku. Však už je v mnoha domech očekávali. "Chválili nás, že pěkně zpíváme a máme krásné kostýmy", hodnotí Filip Procházka svou královskou misi, "do kasičky nám přistálo hodně peněz a ještě jsme dostali třeba bonbóny, oplatky nebo čokoládičky. U Mizerů nám dali i napít a na radnici nás pak čekala pizza, mandarinky a další dobroty. Však jsme taky obcházeli celé čtyři hodiny." "U vrat na nás štěkali psi a pak chtěli jít koledovat s námi. Vysvětlujte takovému Azorovi, že zkrátka musí zůstat doma a hlídat barák", vzpomněla si děvčata. "Když jsme psali posvěcenou křídou na dveře a vrata K + M + B + 2014, zeptali jsme se paní ředitelky, co to vlastně znamená, a ona nám řekla, že jsou to první písmena latinské věty Kristus žehnej tomuto domu, ale jí to prý vždycky zároveň připomene, aby si nezapomněla klíče, mobil a brýle", smála se jiná královská trojice. Tříkrálová sbírka letos v Dřevohosticích získala pro dobročinné účely 26.100,- Kč, což je o 4.316,- Kč víc než vloni. Dřevohostickým občanům zkrátka není osud potřebných lidí lhostejný a poděkování patří tedy i všem, kdož do sbírky přispěli.

Datum vložení: 6. 1. 2014 8:00
Datum poslední aktualizace: 4. 8. 2021 18:41
Autor: Správce Webu

Fotogalerie

Rychlý kontakt

Základní škola Dřevohostice, okres Přerov
příspěvková organizace
Školní 355, 751 14 Dřevohostice
telefon škola
581 711 031, 723 301 474
telefon školní jídelna
581 711 334
telefon školní družina
702 144 756
e-mail škola
zsdrevohostice@zsdrevohostice.cz
e-mail školní jídelna
jidelna@zsdrevohostice.cz
IČO 70040656
ID datové schránky
4cztizt

Kalendář akcí

Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Mobilní aplikace

Sledujte informace z našeho webu v mobilní aplikaci – V OBRAZE.
Volně ke stažení:

Předpověď počasí

dnes, pondělí 29. 4. 2024
zataženo 21 °C 14 °C
zataženo, mírný jižní vítr
vítrJ, 7.2m/s
tlak1021hPa
vlhkost53%

Fotogalerie

Náhodný výběr z galerie

Základní škola Dřevohostice

Jsme vzděláváni a vychováváni, abychom se ve světě a v životě neztratili. Umíme se prosadit, jsme sebevědomí a hrdí na své obce a místo, kde žijeme. Své znalosti a dovednosti využijeme pro náš budoucí život v našem krásném kraji.

Naše děti pocházejí vesměs z velkých venkovských rodin, které navazují na tradice vesnického života. Rodinné zázemí vede děti přirozeným způsobem k práci, škola na tento vztah navazuje, prohlubuje jej... více...

škola